Är det nödvändigt med trädbeskärning?

post thumb
Trädbeskärning
by Helen/ on 30 Sep 2020

Är det nödvändigt med trädbeskärning?

För att träd och buskar ska må bra, inte få sjukdomar och vara luftigare så behövs trädbeskärning. Det är viktigt att ta bort grenar som är skadade eller som har dött för annars är det lätt för sjukdomar att få fäste. Vid beskärning stimuleras också tillväxt av nya och friska grenar. Har du fruktträd kommer det leda till att du får mer att plocka eftersom yngre grenar orkar ge mer frukt än gamla grenar.

Hur gör jag om mitt träd har fått en sjukdom?

I vissa fall så räcker det inte att beskära ett träd utan det bästa alternativet är att ta bort det helt. Vi på Trädfällare Stockholm hjälper dig gärna med detta. Våra skickliga arborister har stor erfarenhet av att fälla träd på ett säkert sätt. Bästa tiden för att fälla träd, om du vill ta vara på veden, är under vintern eftersom det då är som minst sav i trädet.

När är rätt tid för trädbeskärning?

Det är vanligt att vi får frågan när det är rätt tid för att beskära olika sorters träd. När det gäller stenfruktsträd, som till exempel plommon och körsbär, så behöver de inte beskäras och framförallt ska du inte röra dem på våren. Den typen av träd mår bäst om du bara ta bort döda grenar. Detta är träd som har mycket sav på våren så trädbeskärning kan leda till att de dör. På våren är det däremot en bra tid att beskära rosor och olika sorters klätterväxter som till exempel klematis.

Vad är JAS?

Ett uttryck som ofta används när det gäller att beskära träd är JAS eller JAS-månaderna. JAS avser juli, augusti och septembermånad och detta är generellt sätt den bästa tiden att beskära buskar och träd. Då ska du passa på att ta hand om dina fruktträd som äpple och päron. Känner du dig osäker så hjälper vi dig gärna med trädbeskärning.

När du ska beskära börjar du med att ta bort alla döda grenar och kvistar. Du behöver även ta bort grenar som försöker växa inåt mot trädets krona. För att trädet ska få en fin form så kan du även korta av grenar som står ut för mycket. Kontakta oss gärna för råd och hjälp.

Att tänka på vid beskärning:

• Sensommar och tidig höst är bästa tiden • Beskär inte stenfruktsträd som körsbär och plommon • Anlita en arborist om du behöver hjälp med att fälla träd